Management buy-out / buy-in

Carrières in loondienst bieden niet in alle gevallen het gewenste perspectief voor een potentiele ondernemer. Een management buy-in (MBI) of buy-out (MBO) is dan een mogelijke optie om hieraan invulling te geven. 

Een kansrijke MBI/MBO-kandidaat dient naast het hebben van ondernemersmentaiteit ook aan een aantal andere criteria te voldoen, zoals:

  • functionle kwalificaties en -ervaring
  • eigen financieringsmogelijkheden 

Atlantic Capital kan samen met potentiele MBI-kandidaten zoeken naar mogelijk over te nemen bedrijven of samen met MBO-kandidaten (bijvoorbeeld in het kader van opvolging of verzelfstandiging) een overnamebod voorbereiden.

Gedurende het investeringsproces focust Atlantic Capital in alle gevallen nadrukkelijk op de realisatie van waardegroei. Tijdens het investeringsonderzoek wordt vastgesteld welke factoren de waarde van het bedrijf bepalen. In samenwerking met het nieuwe en/of bestaande management van het bedrijf worden plannen en marsroutes opgesteld voor de strategische ontwikkeling en eventuele operationele verbeteringen. De uitvoering en het bijsturen daarvan is en blijft gebaseerd op het realiseren van de beoogde waardegroei.


Enkele voorbeelden van transacties waarbij sprake was van MBI of MBO: